Rosendals Smide

ÖVER 75 ÅR I BRANSCHEN

Historia -över 75år i branschen


Rosendals Smide AB i grunden ett familjeföretag. Smidesmästare Erik Johansson och Axel Moberg startade verksamheten 1946 på Rosendalsområdet i Arvika - därav namnet.
Under de första åren bestod verksamheten mest av byggnadssmide och servicearbeten till Perfekta Gjuteriet som också låg på Rosendal. Sedan 1955 drev Erik företaget på egenhand då Axel valde att starta eget som rörmokare. Under 50 och 60-talen anslöt pappersbruken i västra Värmland till kunderna och under 70-talet tillkom även Arvika Gjuteri som kom att bli en viktig samarbetspartner under lång tid.
1984 gick Erik i pension och sönerna Olle och Per tog över företaget som ombildades till aktiebolag. I samband med övertagandet flyttade verksamheten in till hyrda lokaler på Snickargatan i Arvika. Under några år i slutet av 80-talet kretsade det mesta kring Arvika Gjuteri med både underhållsarbeten och legojobb i form av hantering av rensgods i lokalerna på Snickargatan. Det första uppdraget hos Edanesågen kom 1987 och företaget befann sig i en expansiv fas.1989 togs beslutet att satsa på egna lokaler och ett nybygge påbörjades i egen regi. En lågkonjunktur kom i vägen och bygget drog ut på tiden men stod klart i februari1992.
​​​​​​​
Sedan tidigt 90-tal är Moelven Edanesågen en trogen kund och samarbetet pågår än i dag. 1992 får företaget en stororder från Volvo för att tillverka flera hundra däckställ till en ny bilfabrik. 1994 tilldelas Rosendals Smide tillsammans med Westmatic Utvecklingsfondens ”SKAPA-pris” för nyskapande och kvalité efter att tillsammans ha utvecklat vattenreningsutrustningen ”Renaren”. Produkten kom några år senare att belöna de båda företaget med ett miljöstipendium från Arvika Kommun och långt in på 2000-talet hade företaget ett djupt samarbete som till viss del finns kvar än i dag. 
Under 2000-talet tillkom nya produkter främst i form av vattentankar till räddningsfordon och Försvarsmakten. Kraftbolag hittade också företaget för tillverkning av detaljer till överföringsledninga

​​​​​​​​​​​​​​Företaget idag


2023 köper Sweden High Tech Welding Team tillsammans med Gerhardssons Mur och Skortstenar upp Rosendals Smide, och fortfarande idag är vi belägna i västra Värmland i våra lokaler på Verkstadsgatan 9, men numera erbjuder vi en betydligt bredare inriktning inom branschens utbud och tjänster åt våra kunder. 

Många företag väljer att anlita oss när det gäller svetsade konstruktioner av olika slag samt underhållsarbeten. Vi är dessutom underleverantörer åt ett flertal tillverkare inom branschen.
Vi är medlemmar i; VI (Sveriges Verkstadsindustrier, Handelskammaren värmland och vi har ett avtal med Metall, avdelning 18.


Metallarbeten

Vi utför metallarbeten åt följande branscher; sågverk, gjuterier, industrier, påbyggare av räddningsfordon/lastbilar, eldistribution (stålkonstruktioner för ställverk/kraftledningar), kommuner samt fastighetsbolag.
Dessa olika uppdrag innebär bland annat arbeten med stål och rostfritt. Numera svetsar vi också i aluminium. Några relativt vanliga arbeten som vi tillhandahåller våra kunder med är:
  • Rostfria vattentankar
  • Ramverk till lastbilstvättar
  • Konstruktioner för industrier
  • Smidesräcken

Våra lokaler

Hos oss på Rosendals Smide har vi en komplett verkstadslokal på 800 m². Lokalen har heltäckande travers (Kone) på 3,2 ton. Vi har dessutom ett kallförråd på 375 m².

Vi utvecklar ständigt lokalerna med ny modern maskinutveckling för att nå bästa möjliga resultat i vårt arbete. Vi vill att resultatet som vi åstadkommer i allt som vi tar oss an ska uppfylla våra kunders krav.


Kvalitet är en av våra ledstjärnor!

Företaget har genomgått omfattande utbildning i kvalitet och miljö, och vi är nu även certifierade mot ISO3834-2 och EN1090-1.

​​​​​​​Vår vision är att alltid ligga i framkant när det gäller att leverera med rätt kvalite.

Kontakt


0570-129 94

Rosendals Smide AB
Verkstadsgatan 9
671 34 ARVIKA